Gooi er een kwartje in…

…voor een mooi verhaal!

‘Wat is jouw passie?’ Ik heb dat lang een moeilijke vraag gevonden. Bij het woord ‘passie’ krijg ik associaties met woorden als ‘hartstochtelijk’ en ‘bezieling’. Uitdrukkingen als ‘in vuur en vlam voor iets staan’ en ‘ergens helemaal in opgaan’ komen ook direct bij me op. Van nature ben ik vrij nuchter en wanneer je zo in elkaar steekt, is ‘passie’ niet een term die vanzelfsprekend bij je past. Als ik heel eerlijk ben, vond ik het altijd een wat aanstellerig woord. Ik vond het ook lang iets onechts hebben, iets onoprechts misschien ook wel: alsof iemand die zich passioneel noemt zichzelf iets te graag wil verkopen.

Een passie hebben is geen aanstellerij

Inmiddels weet ik dat je geen aansteller hoeft te zijn wanneer je ergens een passie voor hebt. En dat een passie wel degelijk intrinsiek en oprecht kan zijn. Sterker nog, ik durf hier wel te bekennen dat ook ik een passie heb ontwikkeld. En die passie is… verhalen vertellen!

Mooie verhalen optekenen

Natuurlijk komt zo’n passie ook weer niet helemaal uit de lucht vallen. Terugkijkend zie ik dat ik altijd wel bezig ben geweest met het delen van informatie en verhalen. Van het maken van een buurtkrantje tot een programma op de lokale radio: het vertellen heeft er eigenlijk vanaf het allereerste begin in gezeten. Ook in mijn werk: daar ben ik op mijn best wanneer ik een mooi verhaal mag optekenen. Zelf of via een interview waarin ik iemand anders laat vertellen.

Mijn eye opener

Maar de échte eye opener kwam toen er een lang gekoesterde wens in vervulling ging: het schrijven van een eigen boek. Bij het onstaan van Rondje Oostzee, naar aanleiding van een reis die ik samen met mijn vrouw heb gemaakt, begreep ik eindelijk écht wat passie inhoudt. Tijdens het schrijven gingen er dagen voorbij waarbij de uren omvlogen en waarbij ik helemaal in mijn hoofd verdween om onze reis opnieuw te beleven. En waarbij ik er enorm veel plezier aan beleefde om onze belevenisen aan het scherm toe te vertrouwen en na te denken over mooie formuleringen die maken dat je wilt doorlezen. Gezien de lovende reacties die ik sinds het verschijnen van Rondje Oostzee heb ontvangen, is dat laatste in ieder geval gelukt.

Bijna overal zit een verhaal in

Het hoge woord is er dus uit: mijn passie is verhalen vertellen! Ik ga ‘aan’ wanneer ik onbekende werelden mag ontsluiten en verhalen mag vertellen waarvan ik denk dat ze de moeite waard zijn om te delen. En weet je wat? Bijna overal zit wel een verhaal in. Een verhaal dat de moeite waard is! De kunst is om het in de juiste vorm te gieten en zo een publiek te bereiken. En of je dat nu storytelling noemt, contentmarketing of nog wat anders: dat vind ik eigenlijk niet zo belangrijk. Een goed verhaal is een goed verhaal. Punt.

Wanneer mag ik jouw verhaal vertellen?

London Underground?

Ik ga ‘aan’ wanneer ik onbekende werelden mag ontsluiten. Neem ter illustratie bovenstaande foto.

De rechtertunnel

Iedere dag rijden er honderden metro’s de linkertunnel in die sinds het bestaan van de Underground ontelbaar veel mensen hebben vervoerd. Vrijwel iedereen heeft dus wel een beeld van hoe hoe het is om daar in een metro doorheen te rijden. Maar er is ook een rechtertunnel, een plek waar vrijwel niemand komt en die is afgegrendeld met een hek.

Verborgen werelden

Ik ben zo iemand die nieuwsgierig is naar de wereld die schuilgaat achter dat hek waar iedere dag duizenden mensen voorbij lopen. Inmiddels weet ik overigens dat de rechtertunnel enorm veel geschiedenis herbergt. Maar dat is weer een heel ander verhaal!